ESKİŞEHİR / TEPEBAŞI - Şehit Murat Tuzsuz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ ALANI

-       YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri; rüzgâr ve güneş enerjisinden elektrik üreten küçük ve büyük çaplı santrallerin kurulumu, işletilmesi, bakımı, onarımı ve arızalarının giderilmesi ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

-                    YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ

Gücünü güneşten alan, hiç tükenmeyeceği düşünülen ve çevreye zarar vermeyen enerji kaynakları yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Yenilenebilir enerji, yeşil enerjidir. Güneş ve rüzgâr yenilenebilir enerji kaynağıdır. Bu teknolojiler ile günümüzde en çok ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi üretilmektedir.

Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve bu alanda ciddi miktarda kaliteli elemana ihtiyaç duyulmaktadır.

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı; sanayinin kalbi, teknolojinin beyni olmaya devam edecektir. Özellikle yeni teknolojilerin kullanılmasıyla birlikte ilgili sektörde yeni dalların oluşması kaçınılmazdır. Halen genişlemeye devam etmekte olan bu sektör çalışma hayatının da en önemli unsuru olmaya kuşkusuz devam edecektir.

-                      YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ ALANIN TANIMI

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı; rüzgâr enerjisi ve güneş enerjisi sistemleri ile ilgili yeterliklerin kazandırılmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

AMACI

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ile bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.

-       ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR

*  Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Dalı

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI

Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;

1. Genel kültüre yönelik bilgi ve becerileri kazanacaktır.

2. Ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen temel yeterlikleri kazanacaktır.

3. Alanın altında yer alan dallara ait temel yeterliklere sahip olacaktır.

4. Dalın/mesleğin gerektirdiği bilgi ve becerileri kazanacaktır.

5. Dalın/mesleğin gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanacaktır.

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı'ndan mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Rüzgâr enerji santrallerinde,

2. Güneş enerji santrallerinde,

3. Küçük rüzgâr türbini kurulumu firmalarında,

4. Küçük güneş türbini kurulumu firmalarında,

5. Rüzgâr türbini üreten firmalarda,

6. Güneş paneli üreten firmalarda,

7. Diğer elektrik santrallerinde vb. yerlerde çalışabilirler.

-       KARİYER İMKANLARI

Program, geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.

1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

Yayın: 06.12.2013 - Güncelleme: 02.12.2022 11:24 - Görüntülenme: 10393